Slovensko   Italian   English    
Žirija tekmovanja Tartini 2021


Klavir
Sijavuš Gadjiev, Italija/Rusija
Julija Gubaidullina, Moldavija/Hrvaška
Eduard Lanner, Avstrija
Denys Masliuk, Slovenija

Violina
Žiga Brank, Slovenija
Fabio Sperandio, Italija
Miodrag Bogić, Srbija
Bogomir Petrač, Slovenija

Komorne skupine z godali in klavirjem / ali brez klavirja
Žiga Brank, Slovenija
Martin Sikur, Slovenija
Fabio Sperandio, Italija
Eduard Lanner, Avstrija
 

Sijavuš Gadjiev, Italija/RusijaSijavuš Gadjiev je študij klavirja in kompozicije opravil na Konservatoriju Čajkovskij v Moskvi pri profesorjih Belli Davidovič, Borisu Zemljanskemu in Mikhailu Voskresenskemu. Po zaključku podiplomskega študija je prevzel mesto profesorja na Posebni glasbeni šoli za izredno nadarjene otroke na moskovskem konservatoriju, kjer je poučeval do leta 1994. V tem času je vzgojil veliko število pianistov, od katerih so se Termizan Erzanov, Alexei Nabioulin, Konstantin Masljuk, Viktorija Korčinskaja in drugi uveljavili na velikih mednarodnih tekmovanjih.
Kot solist je nastopal po nekdanji Sovjetski zvezi, Združenih državah Amerike in po Evropi. Nastopal je z orkestrom Slovaške filharmonije, Rotterdamskim komornim orkestrom, Simfoničnim orkestrom Schpor iz Kassla, Simfoničnim orkestrom Friuli Venezia Giulia, Bratislavskim komornim orkestrom in drugimi. Koncertiral je s priznanimi umetniki, kot so: violinisti Aleksander Vinitski, Axel Wilchot, Vladimir Mendelssohn, violončelisti Michael Flaksman, Mihail Dančila, Jozef Podhiranski in drugi. Sodeloval je s priznanimi dirigenti, kot so: Nijazi, Semjon Kogan, Konrad Van Alphen, Kirk Trevor in drugi. Kot komorni glasbenik nastopa v Ljubljanskem klavirskem triu. Vodil je številne seminarje za profesorje in mojstrske tečaje na univerzi v Los Angelesu, univerzi Domingos Hills v Kaliforniji, Akademiji Franz Liszt v Budimpešti, univerzah za glasbo v Dortmundu, Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, na konservatorijih v Italiji, v Milanu, Pescari, Genovi, Trstu, Gorici, Čedadu in drugje.
Od leta 1994 živi in deluje v Italiji in Sloveniji. Poučuje klavir na Glasbeni Matici Furlanija Julijska krajna v Trstu in na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.
Sijavuš Gadžijev je član žirij na mednarodnih tekmovanjih Hummel v Bratislavi, Bartok-Liszt v Budimpešti, Città di Cantù, Premio Benassi, Varallo (Italija) in je umetniški vodja Mednarodnega pianističnega tekmovanja Giuliano Pecar v Gorici.
Je prejemnik slovenske nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.
 
Julija Gubaidullina, Moldavija/HrvaškaJulia Gubaidullina je bila rojena v Kišinevu (Moldavija) v družini uglednih glasbenikov. Z igranjem klavirja je pričela pri štirih letih, pri dvanajstih letih je dosegla svoj prvi večji uspeh, ko je nastopila z orkestrom Moldavske filharmonije. Diplomirala je z odliko na Akademiji za glasbo v Kišinevu, podiplomski študij  je zaključila leta 1999 v Moskvi na prestižnem konservatoriju  Petra Iliča Čajkovskega.
Na mednarodnem tekmovanju komorne glasbe (Romunija 1993) je osvojila prvo nagrado, kot solistka pa se je leta 1997 izkazala z osvojitvijo prve nagrade na mednarodnem tekmovanju v Moldaviji in tretje nagrade na mednarodnem tekmovanju v Citta di Sulmona (Italija, 1999). Je dobitnica posebne nagrade UNESCO za posebne umetniške dosežke. Nastopala je z vodilnimi simfoničnimi orkestri, pod vodstvom priznanih dirigentov (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc-Bar) pa je izvedla vrsto velikih klavirskih koncertov Bacha in Beethovna, Brahmsa in Francka, Schumanna in Ravela, Rachmaninova in Scriabina.
Leta 2000 se je preselila v Sarajevo, kjer je poučevala na Akademiji za glasbo in bila stalna članica ansambla SONEMUS. Z ansamblom SONEMUS je z izvajanjem sodobne glasbe uspešno nastopala v tujini: v Zürichu (2004), na glasbenem bienalu Zagreb (2005, 2007). Od leta 2005 živi na Hrvaškem in dela na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu kot docentka za komorno glasbo. Julia Gubajdullina že petnajst let nastopa v klavirskem duetu z Rubenom Dalibaltayanom. Skupaj z njim je soustanoviteljica poletne šole v Makarski, kjer od leta 2006 vodi mojstrske tečaje. Kot gostujoča profesorica se pogosto udeležuje seminarjev na Hrvaškem in v tujini.
 
Eduard Lanner, AvstrijaEduard Lanner se je rodil v Leobnu leta 1968. Študiral je klavir (pri Annelies Illenberger-Urbanitsch), orgle (pri Ernstu Triebel) na graški univerzi za glasbo ter nemščino na Univerzi Karl-Franzens prav tako v Gradcu. Eduard Lanner je študij klavirja v letih 1990–94 nadaljeval pri profesorju Paulu Badura-Škodi na dunajski glasbeni univerzi in ga leta 1996 zaključil z umetniško diplomo pri Rolfu-Dieterju Arensu na univerzi »Franz Liszt« v Weimarju. Nadaljnje lekcije je dobil od Akire Imai, Ludwiga Hoffmana, Sarah Maria Sargent in Tatjane Nikolajeve.
Koncertiral je kot solist pianist in kot korepetitor v različnih evropskih državah, pa tudi na Daljnem vzhodu. Nastopil je tudi na radiu in televiziji.
Eduard Lanner je sodeloval s številnimi znanimi pevci in instrumentalisti na številnih koncertih in mojstrskih tečajih: Angelika Kirchschlager, Christa Ludwig, Stefanie Kopinits, Martina Serafin, Wolfgang Klos (Dunajski simfonični orkester), Josef Hell (orkester Dunajske filharmonije), Robert Rother ( Mnozil-Brass). Med drugim poleg del Mozarta, Brahmsa in Liszta ga še posebej zanima sodobna glasba (svetovne premiere, avstrijske premiere, več zgoščenk).
 Eduard Lanner je od leta 2005 zaposlen kot učitelj klavirja in repetitor na konservatoriju Johann Joseph Fux na Štajerskem v Gradcu. Leta 2011 je bil imenovan za pedagoškega direktorja, leta 2014 za začasnega direktorja, od januarja 2015 pa je direktor konservatorija. V zadnjih letih se je angažiral  kot soustanovitelj in organizator štajerskega mladinskega simfoničnega orkestra, Mednarodnega klavirskega tekmovanja Béla Bartók in Mednarodnega glasbenega tekmovanja Franca Cibulke, ki je prvič potekalo oktobra 2018.

 
Denys Masliuk, SlovenijaDenys Masliuk se je rodil v ukrajinskem mestu Khmelnitski. Starša, oba profesionalna glasbenika, sta takoj prepoznala Denysov glasbeni talent. Osnove klavirja je dobil v domovini, nato pa je bil sprejet na Glasbeni licej pri Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji.
Osvojil je 1. mesto na mednarodnem tekmovanju »Balis Dvarionas« v Litvi, 2. mesto na mednarodnem tekmovanju »Vladimir Krajnev« v Ukrajini, 2. mesto na ednarodnem tekmovanju »Irina Zwetajeva« v Belorusiji. Kot najbolj obetaven mlad pianist Glasbenega liceja pri Akademiji za glasbo v Minsku, je večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Državnim simfoničnim orkestrom Ukrajine.
Z odliko je leta 2002 zaključil šolanje na Akademiji za glasbo v Minsku, ter za dosežke na glasbenem področju prejel štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Belorusije. Študij je nadaljeval na Hochschulle für Musik Hanns Eisler v Berlinu. V tem obdobju je imel več odmevnih nastopov na koncertnih odrih in festivalih v Berlinu, Münchnu, Leipzigu, Solingenu, Stuttgartu, Lindau, Herrenchimseeju, Bad Worishofnu, Öschelbronnu, Freiburgu, Leipzigu, Potsdamu, Münchnu …       Leta 2005 je zmagal na dveh mednarodnih tekmovanjih in sicer junija na tekmovanju »Marco Fortini« v Bologni in decembra na tekmovanju »San Nicolò di Bari« v Bariju v Italiji. Februarja 2009 je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju »Aleksander Skrjabin« v italijanskem Grossettu.                                                                                                                                     

Denys Masliuk že nekaj let živi in deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru, v Sloveniji. Njegovi številni učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in Izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah, seminarjih in masterclassih.
Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem… V Sloveniji se je predstavil že na vseh večjih koncertnih odrih: Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom Sežana… Njegove recitale je posnela RTV SLO.
Veliko svojega časa Denys Masliuk posveča tudi komponiranju. Z avtorskimi klavirskimi skladbami izkazuje izjemno poznavanje zvočnih razsežnosti svojega inštrumenta in praviloma so to navdušujoči dodatki na njegovih koncertih klasičnega klavirskega repertoarja.
 
Žiga Brank, SlovenijaŽiga Brank je eden vidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki izpostavili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi tudi seminarje in tečaje. Trenutno pripravlja izid dveh zgoščenk pri založbi ZKP Slovenija. Prva zgoščenka bo vsebovala Beethovnov violinski koncert in 2 romanci (z orkestrom RTV Slovenija pod taktirko S. Kulenovića), na drugi zgoščenki pa bo izdan celoten opus sonat za violino in klavir Johannesa Brahmsa (s pianistom Rokom Palčičem). Njegove druge izdaje vključujejo celotni cikel solo sonat Eugena Ysaye-ja in opus 24 capriccev Niccoloja Paganinija.
Med pomembnejšimi nastopi z orkestri velja omeniti koncert v sklopu Festivala Ljubljana, prvo izvedbo violinskega koncerta L. M. Škerjanca z orkestrom RTV Slovenija v Veliki dvorani Slovenske Filharomonije z dirigentom Simonom Krečičem. Kot solist je nastopil tudi s Sarajevsko Filharmonijo, Slovaškim državnim orkestrom, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Med komornimi projekti v zadnjem času so najbolj opazni recitali s pianistom Petrom Milićem (Festival Maribor, gostovanja v Gradcu, abonma Kulturnega doma Nova Gorica), nastopi v okviru projekta Glasbeni svet Sherlocka Holmesa (Festival Radovljica, Festival Maribor, letni abonma Tolmin, cikel »Akustika« ljubljanske Drame, Narodni dom Maribor in sodelovanje s violončelistom Milanom Hudnikom (mednarodni festival Tartini v Piranu, mladinski cikel Narodnega doma Maribor).
Žiga Brank igra na instrument C. F. Landolfi, izdelanega leta 1750 v Milanu na katerega je igral eden najpomembnejših slovenskih violinistov Dejan Bravničar med leti 1957 - 2018.

 
Fabio Sperandio, ItalijaViolinist in dirigent FABIO SPERANDIO je z odliko in pohvalo opravil diplomo na Glasbenem Inštitutu v Modeni, pod mentorstvom prof. Alberta Bolognija. Nato se je izpopolnjeval še s profesorji, kot so: Giulio Franzetti, Cristiano Rossi, Salvatore Accardo, Franco Gulli in Kolja Blacher. Na znani Mednarodni šoli v Devinu se je s člani Tria di Trieste izpopolnjeval iz komorne igre, nato se je vpisal še na Hochschule für Musik v Minhnu, v razred prof. Ane Chumachenco.
Udeležil se je mnogih narodnih in mednarodnih tekmovanj na katerih je dosegel visoke uvrstitve. Veliko izkušenj kot koncertni mojster si je pridobil s sodelovanjem z Mladinskim Italijanskim orkestrom, ki sta ga vodila dirigenta R. Muti in C.M. Giulini. S komornim orkestrom Camera Italiana, ki ga je vodil Salvatore Accardo pa je nastopil na najpomembnejših glasbenih prizoriščih po celem svetu. Uspešno je opravil veliko avdicij, ki so mu omogočile sodelovanje s pomembnimi orkestri pod taktirko znanih dirigentov, kot so:  Z. Mehta, M. Viotti, E.  Inbal, Y. Termirkanov, Z. Pesko.
Velikokrat se je občinstvu predstavil tudi kot solist z orkestri.
Rad se posveča tudi komorni glasbi s pianistom Hectorjem Moreno raziskuje tudi manj poznana dela.
Poleg študija violine Fabio Sperandio je zaključil tudi študij dirigiranja, predvsem v dirigiranju sodobnega repertoarja. V Berlinu, v sklopu koncertov MärzMusik 2013, je dirigiral  zahtevno skladbo  B. Ferneyhougha za veliki orkester.
Zanimanje za sodobno glasbo ga je spodbudilo, da je ustanovil ansambel Zipangu, s katerim je nastopil v različnih oddajah na italijanski nacionalni mreži Radio3, in na pomembnejših festivalih sodobne glasbe. Aktivno sodeluje pri promociji sodobne glasbe med mladimi z različnimi projekti.
Leta 2019 je za hišo  Dischi di Angelica izšla zgoščenka s krstno izvedno skladbe A large house Cassandre Miller za godala in tolkala ter s skladbami  C. Palestine.

 
Miodrag Bogić, Srbija 
Bogomir Petrač, SlovenijaSvojo glasbeno pot je začel v Mariboru pri svojih starših, Miri in Mirku Petrač. Akademijo je z odliko končal v Ljubljani pri prof. Roku Klopčiču. Izpopolnjeval se je pri prof. Grigoriju Žislinu, Michaelu Schnitzerju, Ernstu Kovačiču, komorno igro pa pri Haydn triu in Milanu Nagyu. Po končanem študiju se je zaposlil v simfoničnem orkestru RTV Ljubljana.
Sodeloval je z vsemi slovenskimi orkestri, pa tudi z orkestri iz Italije in Hrvaške. Kot solist in komorni glasbenik, je gostoval v številnih državah Evrope, Severni Ameriki in Avstraliji.
V različnih komornih sestavih je snemal za Radiotelevizijo Slovenija, in italijansko nacionalno mrežo RAI ter posnel več zgoščenk. Danes poučuje na glasbeni šoli in umetniški gimnaziji v Kopru.

 
Martin Sikur, SlovenijaMartin Sikur je violončelo študiral pri Cirilu Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri Enricu Bronziju in Giovanniju Gnocchiju na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru, komorno igro pa pri Chia Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri priznanih profesorjih (H. E. Deckert, B. Gmelin, W.-S. Yang, M. Ostertag, E. Schoenfeld, T. Brandis, G. Gnocchi). Od leta 2001 do leta 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler. Kot solist ali komorni glasbenik nastopa doma in v tujini. Igra v Klavirskem triu Ars Musica in Godalnem kvartetu M.ARS.
Martin Sikur je član orkestra Slovenske filharmonije.